Prøv denne lækre opskrift på oksetunge fra Skotsk Højlandskvæg.
I skal være opmærksomme på at opskriften er skrevet således, at retten kan serveres enten kold og på et godt stykke rugbrød eller som steg oksetunge med små kartofler.
Oksetunge med aspargessalat
Print Recipe
Prøv denne lækre opskrift på oksetunge fra Skotsk Højlandskvæg
Antal personer
Forberedelses tid
4Personer
45minutter
Tilberedningstid
Ventetid
2timer
1timer
Antal personer
Forberedelses tid
4Personer
45minutter
Tilberedningstid
Ventetid
2timer
1timer
Oksetunge med aspargessalat
Print Recipe
Prøv denne lækre opskrift på oksetunge fra Skotsk Højlandskvæg
Antal personer
Forberedelses tid
4Personer
45minutter
Tilberedningstid
Ventetid
2timer
1timer
Antal personer
Forberedelses tid
4Personer
45minutter
Tilberedningstid
Ventetid
2timer
1timer
Ingredienser
Kogt oksetunge
1stkOksetunge fra Skotsk Højlandskvægomkring 1 kg.
1stkGullerod
1stkLøg
1stkBlagselleri
2stkFede hvidløg
1helNellike
1kvistTimian
1stkLaurbærblade
5-6stkPersillestilke
10sktPebekorn
Fint salt
Lun aspargessalat og små kartofler
400-500g.Hvide asparges
400-500g.Grønne asparges
1bdt.KørvlBladpersille kan også bruges.
1bdt.PurløgStort bundt.
3 - 4 dl.Suppe fra da du kogte oksetungen
0,5spsk.Sherryeddike
ca. 40g.SmørKoldt og i små klumper
Salt og peber
2kgSmå kartoflerSkal koges som du plejer - Er der mulighed for nye kartofler, er det at foretrække.
Stegt oksetunge
12 - 16Tykke skiverOksetunge
1stk.Æg
Rasp
Salt og peber
Vindruekerne olie og smør til stegning
Antal personer: Personer
Instruktioner
Kogt oksetunge
Stik nelliken i løget. Bind persille, timian og laurbærblad til en krydderbuket.
Læg tungen i en gryde og hæld koldt vand ved, til det står to-tre cm over tungen. Sæt gryden over og bring vandet i kog. Skru helt ned og skum meget grundigt. Læg grøntsagerne og krydderbuket ved. Tilsæt peberkorn og 1½-2 spsk. salt. Læg låg på gryden og bring den i kog igen. Lad tungen koge ganske blidt i 1½-2 timer, eller til den er meget mør. Tjek vandet for saltsmag efter ca. ½ times kogning - se tip . Skum flere gange undervejs.
Tip: tungen skal koges med en del salt. Hvor meget finder du ud af ved at smage på kogevandet efter 30-40 minutter. Hvis det på det tidspunkt slet ikke smager salt, tilsætter du ca. ½ spsk. salt, som tungen så koger med resten af tiden.
Si suppen og lad tunge og suppe svale af hver for sig, før tungen lægges tilbage i suppen og stilles i køleskab.
Kogt oksetunge kan serveres både varmt eller koldt.
Klargøring af kogte tunge:
Træk skindet af tungen, begynd med at skære et lille snit skråt ind under skindet på undersiden af tungen og træk så i den løsnede snip. Træk forsigtigt, det kommer sikkert ikke af i ét stykke, men stykke for stykke. Trim derefter fedt og »trevler« af ved tungeroden og træk det lille tungeben samme sted ud, hvis det ikke allerede er gjort hos slagteren.
En friskkogt tunge med siet suppe kan holde sig i 3-4 dage i køleskabet.
Lun aspargessalat og små kartofler
Sæt de små kartofler over at koge, så de er klar til at severe sammen med aspargesene og de steget oksetunger.
Gør aspargesene i stand: Skær enderne af begge slags og stil dem i koldt vand med hovederne nedad i ca. 10 minutter, så sand og jord løsnes og skylles af. Skræl de hvide omhyggeligt fra hovederne og ned og skræl de nederste 10 cm af stilken på de grønne. Skyl og tør kørvel og purløg. Snit begge dele fint.
Skær aspargesene i små stykker. Bring tungesuppen i kog i en lav bredbundet gryde. Kom aspargesene i og kog dem, til de er knapt møre (1½ -3 minutter alt efter tykkelsen). Tag aspargesene op med en hulske kom dem i en skål. Kog hurtigt (kraftig varme) suppen ind til godt 1 dl.
Tilsæt sherryeddike lad det koge sammen et minus tid og pisk så smørret i. Smag til (forsigtig med saltet, for tungesuppe er salt) og kom aspargesene tilbage i gryden sammen med krydderurterne. Vend det hurtigt rundt og lad det varme et halvt minuts tid. Server aspargessalaten med det samme til den stegte tunge.
Stegt oksetunge
Skær tungen i tykke skiver (ca. 1½ cm). Pisk ægget sammen i en dyb tallerken. Hæld raspen i en anden dyb tallerken og krydr den (rundhåndet) med salt og peber. Vend først tungeskiverne i æg og derefter i rasp. Kom olie og smør på en stor stegepande, lad smørret bruse af, skru ned, læg skiverne på og lad dem stege gyldenbrune på begge sider. Server dem med aspargessalaten og nye kartofler.
Andre serverings forslag
Skal retten serveres til frokost, kan oksetungen serveres kold (ikke stegt) på et stykke godt rugbrød, men den lune aspargessalat oven på.
Velbekomme!!
For at give den bedste oplevelse bruger vi og vore partnere teknologier som cookies, der gemmer og/eller giver adgang til information. Med samtykke til anvendelse af disse teknologier får vi og vore partner mulighed for at behandle persondata såsom browseradfærd eller unikke ID på dette websted. Omvendt vil intet samtykke eller tilbagekaldt samtykke påvirke bestemte funktioner.
Klik herunder for samtykke til ovenstående eller vælge delvist samtykke. Dine valg vil kun blive anvendt på dette websted. Du kan ændre dine indstillinger når som helst, herunder også tilbagekalde dit samtykke, ved at bruge knapperne i Cookie Politikken, eller ved at klikke på 'Administrer indstillinger' knappen i bunden af skærmen.
Funktionsdygtige
Altid aktiv
Den tekniske lagring eller adgang er strengt nødvendig med det legitime formål at muliggøre brugen af en specifik tjeneste, som abonnenten eller brugeren udtrykkeligt har anmodet om, eller udelukkende med det formål at overføre en kommunikation via et elektronisk kommunikationsnet.
Præferencer
Den tekniske lagring eller adgang er nødvendig for det legitime formål at lagre præferencer, som abonnenten eller brugeren ikke har anmodet om.
Statistikker
Den tekniske lagring eller adgang, der udelukkende anvendes til statistiske formål.Den tekniske lagring eller adgang, der udelukkende anvendes til anonyme statistiske formål. Uden en stævning, frivillig overholdelse fra din internetudbyders side eller yderligere optegnelser fra en tredjepart kan oplysninger, der er gemt eller hentet til dette formål alene, normalt ikke bruges til at identificere dig.
Marketing
Den tekniske lagring eller adgang er nødvendig for at oprette brugerprofiler med henblik på at sende reklamer eller for at spore brugeren på et websted eller på tværs af flere websteder med henblik på lignende markedsføringsformål.